2020

2020

4 APRIL, 2020

POOLOMRÅDE

Efter en ganska mild vinter med väldigt lite snö vad det äntligen vår. I och med våren var det dags att åter bygga på poolområdet och vårt första projekt var att skapa en inramning till klinker-stenen. 

På ena långsidan tänkte vi skapa en kombinerad bänk- och blombyggnation. För att kunna lägga klinker-stenen var vi tvungna att skapa grunden till byggnationen.

Runt hela poolområdet grävde vi ner 36 plintar och ca. 100 meter bärlina. 

Vår plan var att vi skulle skapa olika områden i poolområdet.


# Ett område där vi kan ligga och sola.

# Ett område där vi kan sitta i skuggan när solen är för stark.

# Ett område där vi kan sitta och njuta av kvällssolen.

29 APRIL, 2020

MATERIAL

Eftersom vi hade en färdig trädgård när vi startade vårt poolområdes projekt funderade vi på hur vi kunde matcha det gamla med det nya. En sak vi var säkra på var att vi inte ville ha en massa extra underhålls arbete när vi byggde ut, det skulle vara smidigt att göra rent och inte kräva speciellt mycket underhåll.


Med det i bakhuvudet bestämde vi oss för att ha klinker istället för trall. Valet av klinker blev Ecostone Outdoor Quartz Dark Grey

Som poolsarg valde vi en komposittrall som heter GOP Woodlon Elegance.

Vi fick tag på en kantboard med en rundad sida som vi kan ha mot poolen.

2 MAJ, 2020

GRÄSMATTAN

Då vi grävde ut ca. 80 m3 jordmassor kunde vi höja hela gräsmattan ca. 15 cm. Vi planerade ut massorna på hela tomten och la sedan på ett tunt lager (ca. 5 cm) matjord innan vi sådde med nytt gräs.

För att få gräsmattan så jämn och fin som möjligt uppfann vi ett gammalt bondeverktyg bestående av armeringsnät och en förbrukad pall. Det var ett hårt jobb att jämna ut hela gräsmattan men det blev väldigt bra.

3 MAJ, 2020

DETALJARBETE

Nu har vi kommit en bit på vägen och det "tråkiga" grundarbetet är nästan klart och vi kan börja fokusera på arbete som kommer synas i slutändan.


Runt lounge-delen är tanken att vi ska ha en låg träspalje som är ca. 90 cm hög. För att stolparna ska bli så stabila som möjligt har vi fäst dem i bärlinan. Utanför stolparna fäster vi sedan en rabattkant som kommer bli yttersidan för klinkern. På utsidan av rabattkanten kommer vi lägga mursten som motvikt.

SOLDÄCK


Varje arbetsmoment vi gör skapar en tydligare bild över hur slutprodukten kommer bli.

Trots att man är sugen på att skynda på med detaljarbetet är det viktigt att man är noggrann och inte fuskar med arbetet.

PADDA


Det krävs många svängar med paddan för att få så stabilt underlag som möjligt. När man lägger klinker utomhus är det otroligt viktigt att man inte fuskar med underarbetet.

1 JUNI, 2020

POOLSARG & KLINKER

Poolsargen passade perfekt mot takskenan.

Vi hade tur som fick tag på en komposittrall som var täckt på ena kortsidan, annars hade de flesta brädor en skåra där man fäster skruven.

Efter att vi hade satt poolsargen var det dags att börja lägga klinker runt poolen.

Fördelen med att ha stora klinkerplattor är att det går ganska snabbt att lägga plattorna när man väl har gjort iordning stenmjölet under...


MEN, att få stenmjölet perfekt var väldigt svårt.


Och nackdelen med att ha stora plattor är att minsta lilla fel under plattan märks direkt när man lägger den. 

11 JUNI, 2020

FÖRSTA DOPPET!

KAPNING AV STENEN


För att få raka fina kapningar var vi tvungna att hyra en bordssåg för sten på Renta. Vi provade för att använda vinkelslipen för att kapa stenarna men det var alldeles för svårt att få raka kapningar med den, dessutom blev det flisor när vi kapade. Men med bordssågen gick det fantastiskt bra och tack vare vattenkylningen blev kanterna riktigt bra.

FOGNING MELLAN STENARNA


För att slippa ogräs, myror och annat smuts använde vi flexibel hårdfog mellan stenarna. Vi använde en flexibel hårdfog som heter Dynamatrix och den var väldigt enkel att använda. 

Först borstade vi ut fogsanden i springorna, därefter fuktade vi fogen och efter ca. 24 timmar hade fogen härdat.

SLUTSTÄDNING


Till sist var det dags för slutstädningen runt poolen. Eftersom fogen härdade när vi fuktade den blev det endel rester som hade fastnat på skenan och poolsargen. Vi fixade även till vattnet så att klorvärdet, PH-värdet samt alla andra värden var på rätt nivå. 

FÖRSTA DOPPET!!!


Äntligen kan vi börja bada i poolen. Gladast av dem alla var barnen som längtat såååå länge på första badet.

Nu börjar nästa etapp, att färdigställa resten av poolområdet.

17 JUNI, 2020

DAGS FÖR SOLDÄCK

För att slippa underhåll och stickor i fötterna bestämde vi oss för att köra på komposittrall. Valet föll på WPC Ultrashield som vi beställde från Willab Garden.


Det fanns tre olika färger att välja på, Teak - Silvergrå - Antik, och vi valde Teak. Dels för att vi tycker det är en fin färg men även för att skapa kontrast mot den grå stenen och dem vita träkonstruktionerna (som kommer senare).

Monteringen sker med dolda fästen som var väldigt enkla att montera. De speciella clips som man använder möjliggör att trallbrädorna kan expandera och krympa efter variation i temperatur.

Efter att vi monterat soldäcket var det dags för detaljbyggen med komposittrallen.

TRAPPSTEG TILL SOLDÄCKET


Det är detaljerna som gör skillnad.

Genom att skapa små detaljer i poolområdet väcker vi förhoppningsvis en nyfikenhet hos betraktaren. Dock måste detaljerna matcha annars är risken att det mest ser rörigt ut. När vi skapar ett utrymme mellan soldäcket och stenen skapar vi olika rum med olika tema. Bredvid trappan ska det sedan fyllas med vita marmorstenar.

BRO TILL POOLOMRÅDET


Vi skapar även en gräns mellan poolområdet och "altan-området", på så sätt tydliggör vi vart poolområdet startar. I samband med bron skapar vi även symmentri med duschen som står straxt bredvid.

DUSCH


När man kommer hem från en svettig golfrunda är det bra att duscha av sig innan man hoppar i poolen, det gäller ju även när man har byggt ett soldäck i 30 graders värme och svetten droppar ;-)

21 JUNI, 2020

SPALJE SAMT GLASRÄCKE

Nu var det dags att börja bygga på höjden. En platt yta blir ganska tråkig och allt blandas i en enda röra, för att ytterligare skapa tydlighet i poolområdet byggde vi några avskärmare.

6 JULI, 2020

SKUGGZON

När det blir riktigt varma dagar kan det vara skönt att ha en yta som ligger i skuggan. Vi har valt att placera den bredvid pumphuset. Vi började med att skapa en spalje för att skärma av insynen från grannarna, därefter skapade vi en blomlåda och en bänk.


När vi köpte växterna fick vi tips om att isolera blomlådan för att skydda växterna under vintern. Som skydd i blomlådan satte vi liggunderlag och under fäste vi hård markisolering.

15 JULI, 2020

"POOLTAKS-GARAGE"

GRUNDEN


För att utnyttja "pooltaks-garaget" även vintertid kom vi på den briljanta idéen att skapa ett förvaringsrum för utemöblerna.

Genom att sänka marken och lägga marksten skapade vi en stabil grund i garaget/förvaringsrummet.

För att slippa myror och andra djur använde vi flexibel hårdfog mellan markstenen. Det skapar även en väldigt stabil grund och framförallt slipper man all fogsand som annars krävs när man har marksten.

STOMMEN


Pooltaket mäter 3,85 m från ytterkant till ytterkant av skenan vilket innebär att spännvidden blir ca. 4,5 m över pooltaket. För att kunna använda soldäcket som blir på ovansidan måste bygget bli väldigt stabilt. 


Först byggde vi starka reglar på bägge sidor och därefter använde vi 45x220 reglar tvärs över. För att ytterligare förstärka garaget använde vi snedsträvor på bägge sidor.


I samband med stommen fäste vi även upp reglarna till räcke och skärmvägg. Då vädret inte var det bästa, regn var och varannan dag, blev det till att täcka delarna innan vi kunde måla dem.

SOLDÄCKET


För att kunna utnyttja så mycket som möjligt av tomten/pool-området funderade vi på hur vi skulle kunna köpa ett pooltak samtidigt som vi inte skapade en stor "dö-yta" där pooltaket står när vi badar. Det var få vi kom på idéen att bygga ett pooltaks-garage med ett soldäck ovanpå. Dels skapar vi en yta som vi kan använda när vi badar, eftersom pooltaket "försvinner" i garaget, och dels kommer vi ha en bra yta för vinterförvaring.


För att komma upp till soldäcket ville vi inte bygga en vanlig rak trappa, därför valde vi att köra på frihand.

NY LOUNGEGRUPP


I vintras köpte vi en loungegrupp som skulle vara svart, men när vi till slut plockade upp den så upptäckte vi att den var mer grå än svart. Som tur var kunde vi reklamera gruppen och köpte en ny som svart och väldigt bekväm.


Copyright © Alla rättigheter förbehållna